Houding & de Omgevingswet

De Omgevingswet vraagt om een andere houding naar initiatiefnemers en de fysieke leefomgeving. Owet ondersteunt dat deelnemers de juiste houding innemen naar de Omgevingswet door het aanbieden van kennis over de wet (met challenges en certificaten) en oefenen met de wet (ondersteunt met serious games).

Challenge

Met Challenges worden deelnemers gestimuleerd om hun kennis te testen over de Omgevingswet. Deelnemers ontdekken binnen 10 minuten hoeveel ze weten over de Omgevingswet en welke kennis ze nog moeten opdoen. De inzet van de Challenge zorgt ervoor dat deelnemers de Omgevingswet meer prioriteit geven en dat ze meer aandacht daaraan besteden.

Certificaten

De certificaten van Owet zijn erop gericht om medewerkers basiskennis en verdiepende kennis over de Omgevingswet aan te bieden. De certificaten van Owet zijn opgedeeld in korte modules waarmee medewerkers kennis kunnen opdoen over veel aspecten van de Omgevingswet. Door te leren wat de Omgevingswet verwacht van de houding van medewerkers.

Serious games

De serious games van Owet zijn gericht op het simuleren van de praktijk van de Omgevigswet middels casuïstiek. Hierbij ervaren medewerkers hoe straks het werken in de Omgevingswet eruit gaat zien. Ze oefenen daarmee met hun houding naar initiatiefen en initiatiefnemers.

Opleidingsgids Omgevingswet 2024

In de opleidingsgids vind je alle 100+ pagina’s met alle leerinterventies voor de Omgevingswet van Owet. Wij hebben in een overzichtelijk document alle challenges, certificaten, badges, serious games en escape rooms beschreven.

Kennis, houding, gedrag en vaardigheden

Kennis

Met certificaten kunnen medewerkers leren over de harde kant van de Omgevingswet. Hierbij leren ze over hoe te werken met de Omgevingswet, juridische veranderingen met de Omgevingswet en instrumenten zoals DSO.

Houding

De Omgevingswet vraagt om een andere manier van werken. Met serious games krijgen medewerkers verschillende situaties voorgelegd waarop ze moeten reageren en vervolgens individueel en gezamenlijk beoordelen.

Gedrag

Middels serious games simuleren medewerkers de praktijk van de Omgevingswet. Ze oefenen als groep met verschillende scenario’s. Na het doorlopen van de serious games formuleren medewerkers opdrachten waarmee ze aan de slag gaan.

Vaardigheden

Escape rooms helpen medewerkers om onder hoge druk kennis en vaardigheden toe te passen. Ze lossen als groep puzzels op en proberen de escape rooms binnen 30-60 minuten op te lossen. Achteraf geven ze elkaar feedback.

Brochure Leertraject Owet

In de brochure vind je alle informatie over het leertraject van Owet. Informatie over het leertraject, de 6 fasen, de leerinterventies, de challenges, de certificaten, de serious games, de escape rooms, de werkwijze en het aanbod van Owet.