Fase 1: Begrijp de gebruiker

Om in te leven in wat er gaat veranderen voor de samenleving met de invoering van de Omgevingswet, is het belangrijk om inwoners, bezoekers en bedrijven te begrijpen. Fase 1 neemt mensen mee in de belevingswereld van alle soorten gebruikers van de fysieke leefomgeving. In fase 1 leren deelnemers ook wat de geschiedenis, doelen, kernmerken en eigenschappen zijn van de stelselverandering van de Omgevingswet.

Welke leerinterventies zitten er in fase 1?

Serious game: Ontdek de Omgevingswet

De grootste wetswijziging in de geschiedenis, de Omgevingswet, treedt per 1 juli 2022 in. Voor initiatiefnemers moet het proces van het nemen en realiseren van een initiatief makkelijker worden. In deze eerste Serious Game ontdekken ambtenaren wat de Omgevingswet nou eigenlijk oplost voor de initiatiefnemer en waarom er een andere manier van werken van een ambtenaar vereist wordt. Voor deze interventie is er ook een verkorte versie ‘kennismaken met de Omgevingswet’ voor beginners.

Challenge & Certificaat: Stelsel van de Omgevingswet

De Omgevingswet is een breed onderwerp. Met het stelsel van de Omgevingswet certificaat kunnen deelnemers leren over de doelen, uitgangspunten, kenmerken en de ontstaansgeschiedenis van de Omgevingswet.


Doel

Door dit certificaat te behalen leren deelnemers alles over de stelselverandering die aankomt in het fysieke domein en wat in grote lijnen deze verandering inhoudt. Na het behalen van het certificaat hebben deelnemers inzicht in de uitgangspunten en kenmerken van de Omgevingswet, evenals het beter begrijpen van de wet om ermee te kunnen werken.

Badges

  • Geschiedenis van de Omgevingswet
  • Doelen van de Omgevingswet
  • Uitgangspunten van de Omgevingswet
  • Kenmerken van de Omgevingswet

Doelgroep

Managers, beleidsadviseurs, medewerkers communicatie, strategen, bestuur, projectmanagement, medewerkers sociaal domein, juristen en ondersteuning.

Ontdek de 6 fasen van het leertraject

Het leertraject bestaat uit 6 fasen die elk leerinterventies bevatten. Elke fase heeft haar eigen leerdoelen en competenties waaraan gewerkt wordt. Een fase is opgebouwd uit het activeren van de organisatie, opdoen van kennis en het oefenen van houding & gedrag.

Opleidingsgids Omgevingswet 2024

In de opleidingsgids vind je alle 100+ pagina’s met alle leerinterventies voor de Omgevingswet van Owet. Wij hebben in een overzichtelijk document alle challenges, certificaten, badges, serious games en escape rooms beschreven.

Kennis, houding, gedrag en vaardigheden

Kennis

Met certificaten kunnen medewerkers leren over de harde kant van de Omgevingswet. Hierbij leren ze over hoe te werken met de Omgevingswet, juridische veranderingen met de Omgevingswet en instrumenten zoals DSO.

Houding

De Omgevingswet vraagt om een andere manier van werken. Met serious games krijgen medewerkers verschillende situaties voorgelegd waarop ze moeten reageren en vervolgens individueel en gezamenlijk beoordelen.

Gedrag

Middels serious games simuleren medewerkers de praktijk van de Omgevingswet. Ze oefenen als groep met verschillende scenario’s. Na het doorlopen van de serious games formuleren medewerkers opdrachten waarmee ze aan de slag gaan.

Vaardigheden

Escape rooms helpen medewerkers om onder hoge druk kennis en vaardigheden toe te passen. Ze lossen als groep puzzels op en proberen de escape rooms binnen 30-60 minuten op te lossen. Achteraf geven ze elkaar feedback.

Vrijblijvende demonstratie

Vraag een demo aan en ontdek zelf wat het leertraject voor jouw organisatie kan betekenen. Gedurende een online demo van 30 minuten laten we je zien hoe we met het Owet leertraject je organisatie kunnen ondersteunen bij het werken volgens de principes van de Omgevingswet.