Fase 5: Participatie

De fysieke leefomgeving geef je met de fysieke leefomgeving samen vorm. In fase 5 leren deelnemers op welke wijze zij de samenleving kunnen betrekken bij het vormgeven van instrumenten en andere plannen in cocreatie met de samenleving. Met verschillende casussen oefenen deelnemers.

Welke leerinterventies zitten er in fase 5?

Serious game: Participatie

Participatie is belangrijk binnen de Omgevingswet. Participatie bij het totstandkomen van een initiatief. Participatie bij het vormgeven van de instrumenten. Participatie bij veranderingen in de fysieke leefomgeving. In elke situatie vraagt dat van de ambtenaar om de juiste vorm van participatie in te zetten voor de juiste situatie. Deelnemers oefenen tijdens de serious game met verschillende situaties.

Challenge & Certificaat: Instrumenten van de Omgevingswet

De Omgevingswet biedt kerninstrumenten om overheden te helpen met het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving. Met de omgevingsvisie, het programma, decentrale regels, algemene rijksregels, omgevingsvergunning en het projectbesluit kunnen overheden eigen beleid schrijven en uitvoeren.


Doel

Door dit certificaat te behalen leren deelnemers alles over de zes kerninstrumenten van de Omgevingswet om de fysieke leefomgeving zo optimaal mogelijk te benutten en te beschermen. Na het behalen van het certificaat hebben deelnemers inzicht in de instrumenten die overheden regels kunnen laten stellen aan activiteiten en de uitvoering van projecten.

Badges

  • Basiskennis Omgevingsvisie
  • Basiskennis Omgevingsvergunning
  • Basiskennis Projectbesluit
  • Basiskennis Programma
  • Basiskennis Decentrale regels
  • Basiskennis Algemene rijksregels

Doelgroep

Juristen en ondersteuning, medewerkers team VTH.

Tijdsinvestering

Deze leerinterventie is prima te doen naast je functie. Je kunt ervan uitgaan dat je maximaal 18 uur bezig bent om het certificaat inclusief alle badges af te ronden.

Ontdek de 6 fasen van het leertraject

Het leertraject bestaat uit 6 fasen die elk leerinterventies bevatten. Elke fase heeft haar eigen leerdoelen en competenties waaraan gewerkt wordt. Een fase is opgebouwd uit het activeren van de organisatie, opdoen van kennis en het oefenen van houding & gedrag.

Opleidingsgids Omgevingswet 2024

In de opleidingsgids vind je alle 100+ pagina’s met alle leerinterventies voor de Omgevingswet van Owet. Wij hebben in een overzichtelijk document alle challenges, certificaten, badges, serious games en escape rooms beschreven.

Kennis, houding, gedrag en vaardigheden

Kennis

Met certificaten kunnen medewerkers leren over de harde kant van de Omgevingswet. Hierbij leren ze over hoe te werken met de Omgevingswet, juridische veranderingen met de Omgevingswet en instrumenten zoals DSO.

Houding

De Omgevingswet vraagt om een andere manier van werken. Met serious games krijgen medewerkers verschillende situaties voorgelegd waarop ze moeten reageren en vervolgens individueel en gezamenlijk beoordelen.

Gedrag

Middels serious games simuleren medewerkers de praktijk van de Omgevingswet. Ze oefenen als groep met verschillende scenario’s. Na het doorlopen van de serious games formuleren medewerkers opdrachten waarmee ze aan de slag gaan.

Vaardigheden

Escape rooms helpen medewerkers om onder hoge druk kennis en vaardigheden toe te passen. Ze lossen als groep puzzels op en proberen de escape rooms binnen 30-60 minuten op te lossen. Achteraf geven ze elkaar feedback.

Brochure Leertraject Owet

In de brochure vind je alle informatie over het leertraject van Owet. Informatie over het leertraject, de 6 fasen, de leerinterventies, de challenges, de certificaten, de serious games, de escape rooms, de werkwijze en het aanbod van Owet.