Fase 4: Initiatiefnemer

Deelnemers gaan in fase 4 leren hoe ze initiatiefnemers kunnen ondersteunen. Dit doen ze door als overheid een rol in te delen binnen initiatieven die past bij het initiatief. In fase 4 gaan deelnemers leren over het DSO en hoe het deelnemers kan ondersteunen bij het vormgeven van een initiatief.

Welke leerinterventies zitten er in fase 4?

Serious game: Ondersteunen van initiatieven

Eén van de uitgangspunten van de Omgevingswet is het ervoor zorgen dat er ruimte komt voor initiatieven. Dit gebeurt door overheidsparticipatie. Tijdens deze leerinterventie leren deelnemers op welke wijze initiatieven in de Omgevingswet kunnen worden ondersteund. Deelnemers oefenen middels casussen wanneer ze de regie bij het initiatief moeten leggen en wanneer ze dat naar zich toe moeten trekken.

Challenge & Certificaat: Digitaal Stelsel Omgevingswet

Het DSO is het digitale loket voor het aanvragen van vergunningen, het snel kunnen zien wat toegestaan is in de fysieke leefomgeving, en op termijn informatie over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving raadplegen.

Doel

Door dit certificaat te behalen komen deelnemers te weten wat het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is. Na het behalen van het certificaat hebben deelnemers inzicht in de achterliggende systemen en de lokale systemen van overheden na de invoering van de Omgevingswet.

Badges

  • DSO
  • Omgevingsloket
  • Toepasbare regels

Doelgroep

Medewerkers dienstverlening, medewerkers VTH, managers, ICT-medewerkers en juristen.

Ontdek de 6 fasen van het leertraject

Het leertraject bestaat uit 6 fasen die elk leerinterventies bevatten. Elke fase heeft haar eigen leerdoelen en competenties waaraan gewerkt wordt. Een fase is opgebouwd uit het activeren van de organisatie, opdoen van kennis en het oefenen van houding & gedrag.

Opleidingsgids Omgevingswet 2024

In de opleidingsgids vind je alle 100+ pagina’s met alle leerinterventies voor de Omgevingswet van Owet. Wij hebben in een overzichtelijk document alle challenges, certificaten, badges, serious games en escape rooms beschreven.

Kennis, houding, gedrag en vaardigheden

Kennis

Met certificaten kunnen medewerkers leren over de harde kant van de Omgevingswet. Hierbij leren ze over hoe te werken met de Omgevingswet, juridische veranderingen met de Omgevingswet en instrumenten zoals DSO.

Houding

De Omgevingswet vraagt om een andere manier van werken. Met serious games krijgen medewerkers verschillende situaties voorgelegd waarop ze moeten reageren en vervolgens individueel en gezamenlijk beoordelen.

Gedrag

Middels serious games simuleren medewerkers de praktijk van de Omgevingswet. Ze oefenen als groep met verschillende scenario’s. Na het doorlopen van de serious games formuleren medewerkers opdrachten waarmee ze aan de slag gaan.

Vaardigheden

Escape rooms helpen medewerkers om onder hoge druk kennis en vaardigheden toe te passen. Ze lossen als groep puzzels op en proberen de escape rooms binnen 30-60 minuten op te lossen. Achteraf geven ze elkaar feedback.

Vrijblijvende demonstratie

Vraag een demo aan en ontdek zelf wat het leertraject voor jouw organisatie kan betekenen. Gedurende een online demo van 30 minuten laten we je zien hoe we met het Owet leertraject je organisatie kunnen ondersteunen bij het werken volgens de principes van de Omgevingswet.